Dijeta s heljdom

heljda za mršavljenje

U svijetu postoji toliko različitih dijeta, no upravo je dijeta s heljdom postala jedna od onih koja je stekla najveću popularnost među onima koji žele smršavjeti. Nije zaštićeno autorskim pravima, poput proteinske dijete Ducan, a učinkovitost heljdine dijete nije klinički potvrđena. Međutim, dijeta od heljde i dalje je jedna od najučinkovitijih, zbog niskog sadržaja kalorija i dostupnosti. Heljda je oduvijek bila jedna od naših omiljenih namirnica u svakodnevnoj prehrani, pa da biste postali pristaša heljdine prehrane, ne morate se opskrbiti nikakvim egzotičnim proizvodima. Dovoljno je kupiti heljdu i kefir, te možete početi provoditi heljdinu dijetu.

Dieta od heljde za mršavljenje

Koje je načelo heljdine dijete, zašto je upravo heljda postala tako neizostavan sastojak jelovnika s heljdinom dijetom? Činjenica je da je prosječan dnevni unos kalorija za osobu u prosjeku oko 2000 kcal, ovisno o vrsti radne aktivnosti i tjelesnoj aktivnosti. Ako smanjite dnevni unos kalorija hrane koja ulazi u tijelo, tada možete znatno ubrzati metabolički proces na račun vlastitih rezervi tijela. Zadržavajući prethodni način života, kada je tijelo naviklo primati određenu stopu kalorija, smanjenje te stope dovest će do prijelaza tijela na prehranu iz rezervi, odnosno prijelaza na opskrbu vlastitom masnog tkiva. Iz toga proizlazi da smanjenje kalorijskog unosa hrane odmah aktivira gubitak potkožnog masnog tkiva, pa se stoga javlja proces mršavljenja, što je glavni cilj svake dijete.

Bit heljdine dijete je u tome što smijete jesti neograničenu količinu heljdine kaše jedan dan, pijući 1 litru nemasnog kefira dnevno. Kalorijski sadržaj heljde je nizak pa je dopušteno jesti je koliko želite. Energetska vrijednost heljde - 100 g gotove krupice od heljde ima kalorijsku vrijednost od samo 169 kcal, pod uvjetom da je pravilno skuhana. Za pripremu ispravne heljde za heljdinu dijetu ne preporučuje se kuhanje jer se time uništavaju mnogi korisni elementi u tragovima i vitamini. Morate uzeti čašu oprane heljde, lagano prženu u suhoj tavi, uliti kipuću vodu i zamotati je u deku, ostaviti da se ulije 4-6 sati dok se potpuno ne skuha. Heljdu za heljdinu dijetu možete skuhati sljedeći dan navečer, tada ćete za doručak dobiti izvrstan proizvod s puno korisnih vitamina i minerala. Važno je da se tijekom pripreme heljde ne koriste sol i začini koji zadržavaju vodu u tijelu i pomažu u zaustavljanju mršavljenja.

Kefir-heljdina dijeta za mršavljenje posebna je po tome što je, sa svom svojom jednostavnošću i malim izborom proizvoda, sve heljde i kefira, optimalno uravnotežen skup vitamina i mikroelemenata neophodnih za jedan dan. Vrijedi napomenuti da je jelovnik s heljdinom dijetom potpuna ravnoteža između bjelančevina, masti i ugljikohidrata, što je blizu optimalnog. Nutricionisti preporučuju korištenje heljde s kefirom kako bi tijelo bilo u dobroj formi, a istodobno smršavjelo bez gladi.

Dijeta s heljdom ne preporučuje se onima koji imaju razne bolesti probavnog trakta, poput čira i gastritisa. Međutim, prije nego što krenete na dijetu s heljdom, svakako se trebate posavjetovati s liječnikom kako ne biste naškodili tijelu. Također, ne biste trebali jesti jelovnik s heljdinom dijetom za trudnice i dojilje, čija bi prehrana trebala biti potpuno raznolika.

Rezultati ishrane s heljdom najbolje se otkrivaju ako je se pridržavate barem tjedan dana. To je potrebno kako bi se tijelo moglo potpuno preurediti u novu vrstu prehrane, a kefir-heljdina dijeta dala je prve rezultate. Nakon toga bit će mnogo lakše pridržavati se jednostavnog jelovnika s heljdinom dijetom, budući da će se želudac smanjiti, a apetit tijekom dijete također značajno smanjiti.